Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatieve referentiezorg in West-Vlaanderen

Onze fertiliteitskliniek is lokaal verankerd in West-Vlaanderen, maar wij behandelen ook veel patiënten uit de wijdere omgeving. In een diverse samenleving trachten wij in een open geest mee te denken over concrete vruchtbaarheidsvragen, ongeacht je afkomst, geloofsovertuiging of seksuele voorkeur. 

Over het centrum

Fertiliteit Brugge is het enige erkende B-centrum van West-Vlaanderen. Je kan er terecht voor de meest gespecialiseerde behandelingen en technieken in een modern labo. Bovendien voeren we alle stappen tijdens jouw traject zelf uit. 

Na de geboorte van de eerste IVF-baby in 1991 groeiden wij uit tot een kwalitatief hoogstaand fertiliteitscentrum met een intense samenwerking met het AZ Sint-Lucas in Brugge (associatiepartner in het B-centrum) en het AZ Groeninge in Kortrijk (partner als A-centrum).

Maximale erkenning voor moderne organisatie

Elke stap in het bewerkingsproces van menselijke weefsels verloopt volgens uiterst strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Ons laboratorium behaalde in 2010 als eerste Vlaamse reproductieve weefselbank een maximale definitieve erkenning van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), dat deze normen controleert. De technische infrastructuur is volledig conform de Europese wetgeving en garandeert een up-to-date behandeling door gespecialiseerde zorgverleners.

Het team van zorgverleners

Het medisch team bestaat uit 5 fertiliteitsartsen. Zij staan zowel in de week als tijdens het weekend in voor de patiëntenzorg. Door hun bijkomende opleiding fertiliteit en continue bijscholing via onder andere wetenschappelijke congressen, proberen zij de optimale behandeling voor elke patiënt te vinden. Het menselijke aspect vormt daarbij altijd het uitgangspunt. Vanzelfsprekend staat ook een team van gespecialiseerde vroedvrouwen, embryologen, laboranten, psychologen en secretariaatsmedewerkers voor en achter de schermen klaar om elke patiënt te begeleiden tijdens het traject.

Dr. Arne van de Vijver
Dr. Isabel De Smet
Dr. Tine Deckers
Dr. Marc Scheirlinckx
Dr. Elisabeth Soete

Betrouwbaar netwerk

Fertiliteit Brugge heeft een jarenlange uitstekende band met het AZ Groeninge in Kortrijk, als onderdeel van het overkoepelende Centrum voor Reproductieve Geneeskunde Brugge-Kortrijk. Vooral op het vlak van pre-implantatie genetische testing en het gebruik van donormateriaal is er een nauwe samenwerking. 

In het A-centrum fertiliteit in Kortrijk kan de IVF/ICSI-behandeling opgestart worden tot op het moment dat de eicellen worden weggeprikt . Deze transporteren we nadien naar het B-centrum in Brugge, waar dan de bevruchting en verdere embryo-ontwikkeling gebeurt. Het embryo wordt later in de baarmoeder teruggeplaatst in Brugge. 

Tijdens de maandelijkse gemeenschappelijke stafvergadering proberen we in overleg een oplossing te zoeken voor patiënten waarbij de behandeling moeilijk verloopt.  

Om de impact van een fertiliteitsbehandeling op het dagelijks leven zo beperkt mogelijk te houden, hoeven niet alle controles tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling in Brugge te gebeuren. Er kan nauw samengewerkt worden met de eigen gynaecoloog voor de bloedafnames en echo’s.