Overslaan en naar de inhoud gaan

Het gebruik van donormateriaal om zwanger te worden

Soms kan een kinderwens alleen vervuld worden met donoreicellen en/of donorzaadcellen. De Belgische wetgeving laat zowel anonieme als volledig gekende donatie toe.

Fertiliteit Brugge reportage

Anonieme ei- of zaadceldonatie

In deze situatie zijn de gegevens van de donor niet toegankelijk voor de wensouder(s) en niet voor het donorkind. Ook de anonimiteit van de wensouder(s) zelf wordt wettelijk strikt gewaarborgd. 

Fertiliteit Brugge selecteert de donor aan de hand van fysieke overeenkomsten tussen de wensouder(s) en de donor. Wij hebben geen eigen donorbank en werken hiervoor samen met donorbanken in Scandinavië en Spanje.

Wat als je de identiteit van een donor wil kennen?

Donorkinderen hebben op oudere leeftijd vaak interesse om meer te weten over de identiteit van de donor. Hierover mogen wij als fertiliteitscentrum wettelijk geen informatie geven. 

Via DNA-databanken kan je, vaak onrechtstreeks, toch op zoek naar deze informatie. Dit brengt heel wat emoties met zich mee zowel bij donorkinderen, als bij wensouder(s) en donoren zelf. Het professionele aanspreekpunt hiervoor is het Afstammingscentrum, maar ook Fertiliteit Brugge biedt in deze situaties een luisterend oor.

Gekende ei- of zaadceldonatie

Bij vrijwillige niet-anonieme of gekende donatie brengen wensouder(s) zelf iemand aan die eicellen of zaadcellen wil doneren. Deze kandidaat doorloopt – net als alle patiënten of koppels die via donormateriaal zwanger willen worden - eerst een grondige psychologische en medische screening voordat we met het fertiliteitstraject van start gaan.