Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewegen, gezond eten, stoppen met roken, voldoende rust. Veel vrouwen dragen tijdens een zwangerschap extra zorg voor hun lichaam en voor de ongeboren baby. Ook voordat je zwanger wordt is een gezonde levensstijl belangrijk.

Stoppen met roken

Roken leidt zowel bij mannen als vrouwen tot een verminderde vruchtbaarheid. Onder andere de spermakwaliteit neemt sterk af. Een rookstop heeft altijd een gunstig effect, ook als die abrupt en volledig gebeurt. 

Overgewicht

Fertiliteit Brugge biedt bij ernstige obesitas een begeleidingstraject voor vermagering aan, samen met de dienst endocrinologie. Want overgewicht veroorzaakt een daling van de vruchtbaarheid.

Voedingssupplementen

Soms worden voedingssupplementen aangeraden bij een kinderwens. Deze dienen ter ondersteuning en kunnen nooit een gezonde levensstijl vervangen. Wel kunnen sommige risico’s duidelijk verminderd worden. Het gebruik van foliumzuur verlaagt onder andere het risico op spina bifida (open rug). Dit supplement wordt opgestart van zodra je een kinderwens hebt.

Foliumzuur heeft vooral tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap een preventief effect. Lees meer over supplementen op https://www.gezondzwangerworden.be.

Wil je meer informatie of heb je nood aan de begeleiding van een zorgverlener? Contacteer een arts of vroedvrouw.