Overslaan en naar de inhoud gaan

Als in je spermastaal geen bruikbare zaadcellen gevonden worden, kan het nodig zijn om ze rechtstreeks uit de teelbal te halen. Dit kan op twee manieren.

Via TESA (of testiculaire sperma-aspiratie) prikken we onder lokale verdoving de teelbal aan met een holle naald om zaadcellen op te zuigen. Een TESE (of testiculaire sperma-extractie) is een chirurgische ingreep waarbij we onder volledige verdoving 1 of enkele fragmentjes van de teelbal afnemen. Daarin zoeken we naar bruikbare zaadcellen.

Waarom een TESA/TESE?

Soms wijzen vooronderzoeken uit dat je wel zaadcellen aanmaakt, maar dat ze hun weg naar buiten niet vinden, bijvoorbeeld door een verstopping onderweg. Het is ook mogelijk dat je te weinig of slecht rijpende spermacellen aanmaakt, die niet verder dan de teelbal raken. In deze gevallen voeren we een TESA of TESE uit om zaadcellen te verkrijgen.

Een TESA of TESE gebeurt meestal voorafgaand aan een IVF- of ICSI-behandeling om na te kijken of er wel degelijk sperma aangemaakt wordt in de teelbal. Vaak voeren we ook een TESA of TESE uit op het moment van de eicelpick-up. Soms levert een TESA of TESE meer spermacellen op dan nodig voor de in-vitrobevruchting. In dat geval kunnen, indien gewenst, de extra zaadcellen ingevroren en bewaard worden voor een eventuele volgende poging.