Overslaan en naar de inhoud gaan

Het invriezen en langdurig bewaren van cellen en embryo’s is belangrijk bij medisch begeleide voortplanting (MBV), om sociale redenen of op medische indicatie.

Fertiliteit Brugge reportage

Cryopreservatie bij vruchtbaarheidsbehandelingen

Het is mogelijk om voorafgaand aan een fertiliteitsbehandeling sperma in te vriezen, bijvoorbeeld als de man langdurig afwezig is of bij erectie- of ejaculatieproblemen. 

Na een IVF- of ICSI-behandeling kan niet altijd onmiddellijk elk embryo teruggeplaatst worden in de baarmoeder. Als de embryo’s van voldoende kwaliteit zijn, kan je deze (indien gewenst) laten invriezen en bewaren. 

Het terugplaatsen van een ingevroren en ontdooid embryo gebeurt in een spontane of kunstmatige cyclus.

  • Bij een regelmatige cyclus, volgen we de natuurlijke (spontane) cyclus zonder toediening van bijkomende hormonen. Enkele dagen na de eisprong wordt het embryo ontdooid en in de baarmoeder terug geplaatst. 
  • Bij een onregelmatige cyclus wordt de baarmoeder voorbereid met een hormoonkuur om na een tweetal weken het embryo te kunnen terugplaatsen. 

Hoe lang kan je een embryo bewaren?

Technisch kan je een embryo tientallen jaren bewaren, maar de bewaartermijn binnen de terugbetalingsregels is maximum 5 jaar. Die termijn begint op de dag van het invriezen. Op vraag kan je deze periode verlengen of inkorten. Praat over de mogelijkheden met je fertiliteitsarts.

Social freezing: cryopreservatie om sociale redenen 

Soms beslissen mensen om hun eicellen of zaadcellen in te vriezen omdat ze hun kinderwens door omstandigheden nog willen uitstellen. Vooral eicellen worden ingevroren en bewaard omdat de vrouwelijke vruchtbaarheid meer uitgesproken afneemt met de leeftijd. Spreek erover met je arts.

Cryopreservatie op medische indicatie

Wanneer een patiënt met een medische behandeling moet starten die mogelijk schadelijke gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid, kan cryopreservatie wenselijk zijn. In zo’n gevallen start Fertiliteit Brugge de fertiliteitsbewaring van zaadcellen, eicellen, teelbal- of eierstokweefsel zo snel mogelijk om. Zo loopt je medische behandeling, zoals chemotherapie, slechts minimale vertraging op.