Overslaan en naar de inhoud gaan

Een vruchtbaarheidsonderzoek is een goede eerste stap voor wie moeilijk zwanger wordt. Misschien duurt het gewoon iets langer, soms is er een andere oorzaak. Die kan zowel bij de man als bij de vrouw liggen. Dat gaan we na tijdens verschillende onderzoeken.

Fertiliteit Brugge reportage

Vruchtbaarheidsonderzoeken vrouw

Consultatie bij de fertiliteitsarts

Tijdens een eerste consultatie bevragen we een aantal belangrijke elementen uit je voorgeschiedenis:

  • kenmerken van je menstruatiecyclus: duur van het bloedverlies, tijd tussen twee maandstonden, pijnklachten, …
  • vooraf bestaande ziektes, operaties of aandoeningen ter hoogte van de baarmoeder of eierstokken
  • middelengebruik: roken, alcohol, drugs, medicijnen

Voor fertiliteitsbehandelingen, maar zeker ook voor de eventuele zwangerschap nadien, is het belangrijk dat je gezond bent. Zelfs met een medische aandoening, zoals schildklierproblemen of diabetes, is het meestal wel mogelijk een fertiliteitsbehandeling op te starten als de ziekte goed onder controle is. Dit gebeurt altijd in overleg met de behandelende arts.

Lichamelijk onderzoek en echografie

Omdat je meestal al opgevolgd wordt door je eigen gynaecoloog is het niet altijd nodig opnieuw een volledig lichamelijk onderzoek uit te voeren. Een bijkomende echografie van de baarmoeder of de eierstokken gebeurt enkel als de fertiliteitsarts dat nodig vindt.

Bloedonderzoek

Fertiliteitsbehandelingen mogen enkel uitgevoerd worden in een erkend fertiliteitscentrum en moeten voldoen aan de wetgeving voor weefselbanken. Daarom voeren we steeds een screening voor HIV, hepatitis B en C, en syfilis uit. Er gebeuren ook altijd hormoonanalyses, onder meer om de werking van de schildklier of de eicelreserve na te kijken.  

Hysterosalpingosonografie of foamonderzoek

We controleren de doorgankelijkheid van je eileiders door een gel in de baarmoeder in te brengen. Tijdens een echografie kijkt de fertiliteitsarts na of de gel door de eileiders stroomt.

Diagnostische hysteroscopie

Bij het vermoeden van een afwijking aan de baarmoeder kan een hysteroscopie aangevraagd worden. Tijdens dit onderzoek wordt de binnenkant van de baarmoeder met een camera onderzocht.

Andere onderzoeken

In specifieke gevallen zijn bijkomende tests aangewezen, zoals genetisch onderzoek of een kijkoperatie. Je arts informeert je hierover tijdens de consultatie.
 

Vruchtbaarheidsonderzoeken man

Consultatie bij de fertiliteitsarts

Tijdens een eerste consultatie bevragen we een aantal belangrijke elementen uit de voorgeschiedenis:

  • eerdere operaties of aandoeningen ter hoogte van de teelballen
  • middelengebruik: roken, alcohol, drugs, medicijnen

Het is mogelijk dat je doorverwezen wordt naar de dienst urologie of andrologie voor bijkomende lichamelijke of technische onderzoeken.

Sperma-onderzoek

Bij heterokoppels voeren we altijd een sperma-analyse uit. Je geeft een vers spermastaal af aan het laboratorium waar het sperma microscopisch wordt onderzocht. Zowel de hoeveelheid spermacellen, beweeglijkheid als vormafwijkingen worden bestudeerd.

Hoe een spermastaal verzamelen?

  • Haal een steriel potje af in het fertiliteitscentrum of bij je huisarts.
  • Produceer een spermastaal via masturbatie en vang het op in het steriel potje.
  • Maak het staal aan in een speciaal daarvoor voorzien lokaal in het ziekenhuis of bij je thuis.
  • Bewaar je staal op lichaamstemperatuur van het aanmaken tot het afleveren.
  • Lever het staal binnen het uur af aan het labo.

Bloedonderzoek

Fertiliteitsbehandelingen mogen enkel uitgevoerd worden in een erkend fertiliteitscentrum en moeten voldoen aan de wetgeving voor weefselbanken. Daarom voeren we steeds een screening voor HIV, hepatitis B en C, en syfilis uit. Soms gebeuren ook bijkomende hormoonanalyses.

Andere testen

In specifieke gevallen zijn bijkomende tests aangewezen, zoals genetisch onderzoek of een kijkoperatie. Je arts informeert je hierover tijdens de consultatie.

Gunstige vruchtbaarheid en toch niet zwanger?

Bleken alle vruchtbaarheidsonderzoeken gunstig, maar lukt het om de ene of de andere reden niet om zwanger te worden? Afhankelijk van je leeftijd en na overleg met jou (en je eventuele partner) wordt een behandelplan opgesteld.